Unesta ja seksielämästä

Huonolla unella on sekä lyhytkestoisia, ohimeneviä seurauksia että pidempikestoisia ja elämänlaatua heikentäviä seurauksia, jotka voivat välittyä intiimisuhteisiin. Seksielämä ja halukkuus seksiin voivat kärsiä liian vähäisestä tai huonolaatuisesta unesta, mutta yhteys pätee myös toisinpäin.

 

Tämänkertaisen lähdeartikkelini perusteella naisten yleisin seksiterapeuteille ja lääkäreille seksielämästään kertoma huoli on vähäinen halukkuus seksiin. Erityisen mielenkiintoisen yhtälön tästä tekee, että yleisin naisten kertoma syy haluttomuuteen on liiallinen väsymys. Voidaanko sanoa, mikä on unen, väsymyksen, seksuaalisen halukkuuden ja aktiivisuuden välinen yhteys?

∗∗∗

Kahdeksan vuoden ja useiden kuukausien ajan blogitekstejä, ja vasta nyt pääsemässä asiaan, tuli mieleeni tämänkertaista artikkelilähdettä lukiessani. Unen ja seksin välinen yhteys ei vaikuta olevan unitutkimuksen keskiössä.

Unesta tiedämme jo jotain, mutta mitä seksillä pitäisi ymmärtää, käsite vaikuttaa varsin laajalle? Väestöliiton mukaan ” Seksi tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Ihmisten kehot ja mieltymykset ovat erilaisia ja vaikuttavat siihen, miten kukin määrittää seksin. Seksi voi olla esimerkiksi ajatuksia, tunteita ja toimintaa, joka tuottaa seksuaalista mielihyvää, nautintoa ja kiihottumista. Seksi voi tapahtua yksin, toisen tai toisten henkilöiden kanssa.”

∗∗∗

Amerikkalaisen tutkimuksen perusteella jopa 45 prosenttia naisista ja 31 prosenttia miehistä on huolissaan seksielämästään. Laurie Mintz, seksikasvattaja ja tutkija, toteaa, että unen puutteelle ja seksin puutteelle on löydettävissä yhteisiä syitä, joista ilmeisin on stressi. Hän kuvaa unen puutteen voivan johtaa seksielämän ongelmiin ja kääntäen vähäisen seksin voivan johtaa unihäiriöihin.

Toisaalta hyvät yöunet voivat lisätä kiinnostusta seksiä kohtaan, ja seksin aikaansaama tyydytys voi johtaa parempiin yöuniin.

Senioripariskunta kaulailee vuoteessa, eikä hymyilyä voi piilottaa.
Läheisyys ei katso ikää! Kuva: Fotolia / AOP.

∗∗∗

Naisilla on miehiä yleisimmin unihäiriöitä kaikissa ikävaiheissa. Naimisissa olevat naiset, joilla on kouluikäisiä lapsia ja jotka työskentelevät kokopäiväisesti, raportoivat unettomuudesta, samoin osa-aikatyössä työskentelevät äidit ja äidit, jotka eivät työskentele kodin ulkopuolella. Tuore äitiys voi entisestään pahentaa tilannetta. Vastasyntyneiden ja vauvaikäisten äidit eivät ehdi nukkua riittävästi, sillä yöllinen hoitajan rooli lankeaa usein heille. Äitien yleiset uni- ja seksuaaliongelmat voivatkin johtua siitä, että heillä on liikaa tekemistä ja sen myötä kasautuvaa stressiä, arvelee Mintz.

Vielä laajempina naisten uni- ja seksiongelmat näkyvät vaihdevuosi-iässä. Taustalla on vaihdevuosiin kuuluva biologisten ja psykologisten muutosten vuorovaikutus.

Lisäisivätkö hyvät yöunet seksuaalista halua? Siltä vaikuttaa, sillä Mintz viittaa tutkimukseen, jonka perusteella pidemmän yöunen nukkuvilla naisilla on enemmän kiinnostusta seksiin seuraavana päivänä. Yksi ylimääräinen tunti unessa lisäsi 14 prosentin kasvua todennäköisyydessä seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Vaikka myös miehet kamppailevat stressin kanssa, on näyttöä siitä, että stressi ja siitä johtuvat unettomat yöt heikentävät seksuaalista halukkuutta enemmän naisilla.

∗∗∗

Unen puute ja stressi vaikuttavat seksuaalisuuteen siis miehilläkin. Nuorilla terveillä miehillä unen puute voi johtaa testosteronitason laskuun, mikä vähentää halukkuutta seksiin.

Kolmikymppinen pariskunta on käynyt vuoteeseen, mutta mies istuu sängyn reunalla ja pitelee ohimoitaan.
Vuoteeseen meno voi aiheuttaa päänsärkyä miehillä, ei vain naisilla, kuten usein kuulee sanottavan. Kuva: Colourbox.com.

Miehillä uniapnea vaikutti erektiohäiriöihin ja seksuaalisen toiminnan yleiseen heikkenemiseen. Toisin sanoen unenpuute heikentää seksuaalista toimintaa miehillä kuten naisillakin, Mintz tuo esille.

∗∗∗

Entä seksin vaikutus unen laatuun ja määrään? Tutkittaessa seksin – laajassa mielessä ymmärrettynä, kuten Väestöliitto sen esittää – merkitystä unen kannalta tulee esille, että liian vähäinen seksi voi aiheuttaa unettomuutta ja ärtyneisyyttä. Mintz viittaa stressihormoni kortisolin pitoisuuden alentumiseen orgasmin jälkeen. Lisäksi oksitosiini, jota vapautuu orgasmin jälkeen, ei ainoastaan lisää yhteyden tunnetta kumppaniin, vaan voi johtaa parempaan uneen.

Vuoteessa oleva senioripariskunta on toisissaan liki ja mies hyväilee takaapäin naisen poskea.
Yhteyden tunne ja hyvä olo. Kuva: 123RF.

Mintz menee mielestäni kuitenkin varsin pitkälle väittäessään, että seksiongelmien piilosyynä on unettomuus ja että unettomuuden piilosyynä ovat seksiongelmat. Uskoakseni helpomminkin löydettäviä ja ensisijaisia, uskottavia syitä unettomuuteen on toki olemassa.

∗∗∗

Mitä neuvoksi, jos uni on vähäistä, eikä seksikään maistu? Mullistavia ehdotuksia ei Mintzilläkään ole esittää. Unenhuoltoon turvautuminen voi auttaa parempaan nukkumiseen ja sitä kautta tyydyttävämpään seksielämään. Vastaavasti seksielämä, joka tuottaa tyydytystä, voi auttaa nukkumaan paremmin.

Mintz mainitsee aikatauluttamisen sekä nukkumiseen että seksuaaliseen kanssakäymiseen, mutta jälkimmäisen yhteydessä se kuulostaa minusta varsin teennäiselle. Kuitenkin nettihaku tuottaa useita osumia, jotka puoltavat kellottamista, joten siitä vain kokeilemaan.

Joka tapauksessa kumppanin kanssa yhdessä vietetty aika – ilman älylaitteiden väliintuloa – on tärkeässä roolissa sekä nukkumisen että yhteisen seksielämän parantamisessa.

 

LÄHDE
Laurie Mintz: Want Better Sex? Try Getting Better Sleep. Sleep Review, 27.4.2020. (Linkki tarkistettu 1.9.2022.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *